Kuopion kaupunki on tarjonnut nuorille maksutonta ehkäisyä vuodesta 2018 alkaen. Maksuton ehkäisy on todettu toimivaksi ja tärkeäksi palveluksi myös Kuopiossa. Nuoret ovat tyypillisesti vähävaraisia. Maksuton ehkäisy turvaa heidän seksuaaliterveyttään niin, ettei ehkäisy valikoidu nuoren säästökohteeksi. Näin vältetään ei-toivottuja raskauksia ja tarpeettomia abortteja.
Oma urani Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnassa alkoi heti syksyllä 2021 lautakunnan talousarvioesityksen 2022 valmistelulla. Prosessin piti olla seuraavan lainen. Virkamiehet valmistelevat ja lautakunnan jäsenet päättävät lautakunnan talousarvioesityksestä. Lautakuntien esitysten pohjalta kaupunginjohtaja tekee oman talousarvioesityksensä, ja tämän pohjalta sitten kaupunginhallitus päättää omasta talousarvioesityksestään. Viime kädessä kaupunginhallituksen pohjalta vuoden 2022 budjettiin sisältyvät asiat päättää kaupunginvaltuusto.
Lautakunnan talousarviovalmisteluun tuli kuitenkin yllätys. Kaupunginhallitus päätti asettaa lautakunnille budjettiraamin, joiden puitteissa lautakuntien pitäisi talousarvioesityksestään päättää. Käytännössä tämä budjettikehys oli epäinhimillisen tiukka. Rahaa oli käytettävissä yksinkertaisesti liian vähän. Kaupunginhallituksen lautakunnille määräämä budjettiraami oli kerta kaikkiaan ristiriidassa sen kanssa, että ennen vaaleja Kuopion perinteiset valtapuolueet Keskusta, Kokoomus ja SDP olivat puhuneet nimenomaan palveluiden tärkeydestä. Nyt säästäminen olikin kaupunginhallituksessa ykkösprioriteetti.
Perusturvan ja terveyden palvelualueiden virkamiehet olivat jo ehtineet valmistella talousarvioesitystä, jossa palvelujen tarpeen nousu väestön kasvaessa sekä tarve paikoin kehittää palveluja olivat huomioituja. Tämä maltillinen ja realistinen valmistelutyö vedettiin äkisti viemäristä alas. Virkamiehet laittoivat valmistelunsa uusiksi ja alkoivat hakea pohjaesitykseensä sopeutustoimia. Lautakuntaa informoitiin etukäteen virkamiesten ideoimista sopeutustoimista huonosti, ja lopulta lautakunnan talousarvioesityksen kannalta ratkaisevassa kokouksessa virkamiehet esittelivät odottamattomia lisäsopeutuksia, joilla virkamiesten pohjaesitys oli meille etukäteen kertomatta puristettu kaupunginhallituksen budjettiraamin mukaiseksi.
Maksuton ehkäisy kuului viime metreillä virkamiesten pohjaesityksestä pois sopeutettuihin asioihin. Paljon muutakin tärkeää ja tarpeellista puuttui virkamiesten pohjaesityksestä. Lautakunnan jäseninä olimme vaikeassa paikassa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Keskustan Aleksi Eskelinen vieraili kokouksessa sen alkupuolella ja korosti budjettiraamin noudattamisen tärkeyttä. Käytännössä Eskelisen vierailu oli lautakunnan jäsenten painostamista. Eskelinen ei tosin ehtinyt jäädä seuraamaan, millaisia muutosesityksiä tehtäisiin ja miten niille kävisi. Omassa puheenvuorossani uhmasin Eskelistä ja peräänkuulutin lautakunnan jäseniltä rohkeutta tehdä esityksiä, joilla ylittäisimme kaupunginhallituksen budjettiraamin, vaikka se kuinka Aleksi Eskelistä harmittaisi. Oli kuitenkin selvää, että talouskuria korostavissa kaupunginhallituksen valtapuolueissa, Keskustassa, Kokoomuksessa ja SDP:ssä, oli sellainen tunnelma, ettei näiden puolueiden edustajilla lautakunnassa ollut runsaasti liikkumavaraa tai halua näyttävästi kävellä puolueidensa korkeimpien vallankäyttäjien varpaiden yli. Ja tämä rajoitti kovasti omiakin mahdollisuuksiani saada asioita talousarvioesitykseen. Olinhan ainoa Vihreiden edustaja kolmen kokoomuslaisen, kolmen keskustalaisen, kahden demarin ja kahden perussuomalaisen kanssa. En saisi mitään aikaan ilman lautakunnan enemmistön tukea.
Kallistuin sille, kannalle, että saadakseni läpi edes jotain minun pitäisi olla yhteistyökykyinen ja pysyä erittäin maltillisena omissa esityksissäni. Päädyin itse esittämään parannuksia lapsiperhepalveluihin: lastensuojelun varahenkilöjärjestelmää ja lisätyöparia perhetyöhön. Sainkin täpärästi esitykseni läpi, mistä olen kiitollinen etenkin sitä kannattaneelle Keskustan Anna Partaselle mutta myös muille sen puolesta äänestäneille lautakunnan jäsenille.
Annoin taktisista syistä Kokoomuksen Anna-Kaisa Kokkosen tehdä esityksen maksuttoman ehkäisyn pelastamisesta. Kiirehdin kannattamaan Kokkosen esitystä. Niinpä sitten äänestettiin, halusiko lautakunta, että maksuton ehkäisy Kuopiossa pelastuisi. Virkamiesten pohjaesitys, johon maksuton ehkäisy ei sisältynyt, kuitenkin voitti äänestyksen 6-5. Virkamiesten pohjaesitystä ja maksuttoman ehkäisyn hautaamista kannattivat Keskustan edustajat Anna Partanen, Mauno Kumpulainen ja Arja Hiltunen, Perussuomalaisten Pekka Timonen ja Outi Peltola sekä ratkaisevan äänen antanut lautakunnan puheenjohtaja, Kokoomuksen Olli-Pekka Ryynänen. Maksuttoman ehkäisyn pelastamista tukivat minun ja Kokoomuksen Anna-Kaisa Kokkosen lisäksi myös toinen kokoomuslainen, Tuija Martikainen, ja SDP:stä Tytti Luoma sekä Ilkka Pentti. Tappio oli kirvelevä, eikä Ryynäsen äänestysratkaisua varmasti muistella ylpeydellä Kokoomuksessa, jolle maksuton ehkäisy Kuopiossa oli aiemmin ollut tärkeä projekti.
Lautakunnan talousarvioesitys jättä hämmentävän epätietoisuuden. Ihanko oikeasti maksuton ehkäisy, joka on itsensä pitkälti takaisin maksava palvelu, jäisi pois Kuopion budjetista? Onneksi niin ei lopulta käynyt. Vihreät nuoret pitivät asiasta kovasti melua ja valmistelivat mielenosoitusta. Nuoret eivät pitäisi maksuttoman ehkäisyn menetyksestä. Niinpä kaupunginhallitus valmisteli omaa talousarvioesitystään paineen alla. Ja niin kaupunginhallitus päätyikin yksimielisesti sille kannalle, että maksuton ehkäisy Kuopiossa on pelastamisen arvoinen asia. Käytännössä kaupunginhallitus siis vaivihkaa myönsi oman aiemman budjettiraaminsa olleen liian tiukka hyväksymällä itse uuden menon kyseisen raamin päälle. Ja hyvä niin.
Maksuton ehkäisy Kuopiossa pelastuisi. Tämä oli käytännössä selvää. Kukaan valtuutettu ei haluaisi valtuustossa profiloitua negatiivisesti ehdottamalla, että maksutton ehkäisy pudotettaisiin sittenkin pois budjetista. Vihreät nuoret päättivät silti pitää mielenosoituksensa. Minut kutsuttiin paikalle puhumaan, toki monien muiden puhujien lisäksi.
Kerroin puheessani totuuden koko talousarviovalmistelusta ja miten maksuton ehkäisy Kuopiossa oli ollut vaarassa jäädä liiallisen leikkausinnon uhriksi. Oli mielenkiintoista, että Kokoomuksen edustaja kaupunginhallituksessa, Pekka Niiranen, kuvasi itseään ja puoluettaan vahvana maksuttoman ehkäisyn puolustajana. Koko jupakkaa ei kuitenkaan olisi ollut, jos Niiranen ja kumppanit eivät kaupunginhallituksessa ajaneet läpi budjettiraamia, joka oli koitua maksuttoman ehkäisyn turmioksi. Eli käytännössä Niiranen otti kunniaa itse aiheuttamansa ongelman ratkaisemisesta.
Koko maksuttomaan ehkäisyyn liittyvässä jupakassa tulikin selväksi, että kaupunginhallituksen kärkipoliitikot olivat halunneet hyödyntää asemaansa ravintoketjun huipulla. Lautakunnassa työskenteleville matalamman statuksen poliitikoille oli sälytetty kohtuuton budjettiraami. Miltä mahtaa tuntua lautakunnassa maksuttoman ehkäisyn nurin äänestäneistä ja kuraa niskaansa saaneista edustajista, kun sitten omien puolueiden kärkinimet tulevatkin pelastajina kumoamaan itse vaatimaansa leikkausratkaisua?
On sanomattakin selvää, että kannatan nuorille maksutonta ehkäisyä koko Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Nuoret ansaitsevat myös kunnioittavampia ja vähemmän poukkoilevasti toimivia edustajia politiikan huippupaikoille.
Nuorten ja nuorten aikuisten asiat ovat minulle nykyisenä YTHS:n psykologina tärkeitä. Olen kirjoittanut nuorten pahoinvoinnista tämän blogikirjoituksen.
Olen kirjoittanut toiminnastani perusturva- ja terveyslautakunnassa ja lautakunnan talousarvioesityksen valmistelusta myös Kuopion Vihreiden blogissa.