Kuva Aarni Mustosesta ja koskesta

Kuopio on harvinaisen viehättävä kaupunki, jota ympäröi monella suunnalla kimmeltävän kaunis Kallavesi. Olen eräs niistä kuopiolaisista, joita Kallaveden ihanuus ilahduttaa. Välitän tästä järvestä ja kaikkien kuopiolaisten mahdollisuudesta nauttia siitä. Finnpulp-hanke kuitenkin varjostaa Kuopiota yhä. Kyseisen sellutehdashankeen toteutuminen ei olisi hyväksi Kuopiolle eikä järvellemme.

Aarni katselee Kallaveden ulapalle

Tämä näkymä melontatukikohdastamme Savisaaresta on minulle rakkain Kallaveden maisema.

 

Kuinka Finnpulp-hanke sai suosiollisen kaavapäätöksen

Finnpulp-hanke kävi läpi kolme vuotta kestäneen salaisen valmistelun ennen kuin se tuotiin suuren yleisön ja valtuutettujen tietoon alkuvuodesta 2015. Tästä on Helsingin Sanomat (maksumuurin takana olevassa) uutisessaan kirjoittanut. Kuopioon piti rakentaman maailman suurin havusellutehdas. Valtuusto päätti Finnpulpin tehtaan Sorsasaloon mahdollistavasta kaavasta syyskuussa 2016. Itse en ollut millään muotoa osallinen edes tuohon päätökseen liittyneisiin taustakeskusteluihin. Tulin Kuopion Vihreiden rivijäseneksi vuoden 2016 alusta. Liityin yhdistyksemme hallitukseen vasta vuoden 2017 alusta, kun kaavapäätös oli jo tehty. Lisäksi Kuopion Vihreiden hallituksella on vain harvoin roolia siinä, mitä vihreät valtuutetut valtuustossa äänestävät. Vihreissä elää edelleen perinne, että jokainen valtuutettu tekee omat äänestysratkaisunsa ilman ryhmäkuria. Tässä Vihreät poikkeavat käsittääkseni ainakin useimmista kilpailijoistaan, joissa yhteisen linjan mukaan äänestämistä edellytetään. Joka tapauksessa Vihreillä oli tuolloin viisi valtuutettua, ja kaikki viisi paikalla ollutta edustajaamme äänestivät kaavan puolesta muun valtuuston mukana. Koko valtuustossa vain kaksi valtuutettua äänesti kaavaa vastaan.

Jälkikäteen ajatellen olisi ollut toivottavaa, että valtuustossa olisi äänestetty toisin. No, jälkiviisaus on helppo viisauden laji. Oletettavasti Finnpulp-hanke on esitelty päättäjille kovin ruusuisessa valossa ja haittoja vähätellen. Lisäksi oli vaarana, että muut puolueet olisivat suhtautuneet penseästi valtuustoyhteistyöhön Vihreiden kanssa, mikäli kaavapäätöstä olisi vastustettu. Savon Sanomat on toiminut hankkeen innokkaana äänitorvena aina tähän päivään asti. Kovin laajaa vastustusta hankkeelle ei ymmärtääkseni ollut vielä kaavan hyväksymisen aikoihin, joskin hankkeen varhaisille vastustajille haluan nostaa hattua. Ainakin Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys KLYY, jossa minäkin olen jäsen, teki hienoa ja arvokasta työtä Finnpulp-hankkeen haittojen selvittämiseksi ja tunnetuiksi tekemiseksi.

Mondi Powefluten savut nousevat talvisessa maisemassa

Näkymä Puijon tornista kohti Kallavettä ja Sorsasaloa kuunpimennyksen aikaan 31.1.2018. Mondi Powerfluten savut näkyvät selvästi. Onneksi Finnpulpia ei ollut nähtävillä eikä ole vieläkään.

 

Vastustus lisääntyi jälkikäteen

Kuntavaaleissa 2017 Finnpulp ei vielä ollut kovin aktiivisesti esillä. Tosin muistan kuinka outoa oli joutua tuoreena kuntapolitiikkaan tulleena noviisina vastaamaan yksittäisiin kyselyihin hankkeesta ja siitä, miksi Vihreät olivat sen puolesta äänestäneet. Esimerkiksi KLYY:n pitkän linjan toimija Risto Ihantola laittoi minut Kuopion torilla varsin tiukalle mutta hyvin asialliseen sävyyn. En noissa vaaleissa kovin vakavasti tavoitellut valtuustoon pääsyä enkä tullutkaan valituksi. Vihreinä saimme kuitenkin vahvan vaalivoiton: paikkamme valtuustossa nousivat viidestä kahdeksaan. Myöskään oma äänimääräni, reilut sata ääntä, ei jäänyt ollenkaan hävettämään.

Vuonna 2018 sitten alkoikin kuohua. Mikko Kokkosen alulle laittama Pro Kallavesi -ryhmä Facebookissa kokosi hankkeen vastustajat yhteen. Kävi ilmi, että hankkeen vastustajia oli todella paljon. Finnpulpin estämiseksi koottiin myös kuntalaisaloite, jolla Kuopiota vaadittiin irtautumaan hankkeesta. Pro Kallavesi -ryhmässä Vihreitä kohtaan purettiin turhautumista enemmän kuin muita puolueita kohtaan, vaikka mikään puolue ei ollut asettunut kaavapäätöstä vastaan. Toisaalta on ymmärrettävää, että meiltä oli odotettu linjakkaampaa toimintaa kaavan valmistelun vaiheessa. Juuri meidän olisi pitänyt jo silloin pystyä parempaan. Toisaalta Pro Kallavesi -ryhmässä tapahtui myös ikäviä ylilyöntejä, kuten kaikkien vihreiden leimaamista Finnpulpin tehtaan kannattajiksi. Tästä jäi tehdashankkeen vastustajana minulle ikävä maku suuhun.Välillä pyrin oikomaan virheellisiä väitteitä, välillä vetäydyin pois koko Pro Kallavesi -ryhmästä, koska sain sen tuntemuksen että vihreyteni takia minua ei haluttu Finnpulpin vastaiseen rintamaan. Onneksi Pro Kallavesi -porukassa suhtautuminen Vihreisiin on nyttemmin muuttunut. Se muutos on pitänyt ansaita.

Tiedon lisääntyminen ja julkisen keskustelun vilkastuminen sai Kuopion Vihreissäkin aikaan pohdintaa aiheesta. Varmasti myös lisääntynyt paine meitä kohtaan vaikutti positiivisesti. Minun ilokseni laiva kääntyi. Syntyi melko laaja yksimielisyys siitä, että tämän hankkeen edistäminen ei jatkossa olisi järkevää. Finnpulpia vastustavan kuntalaisaloitteen tullessa Kuopion valtuustoon kesäkuussa 2019 koko valtuustoryhmämme äänesti kuntalaisaloitteen puolesta ja Finnpulpia vastaan. Muista puolueista Kallavettä puolusti vain yksi vasemmistoliiton edustaja, joka hänkin jäi ilman puoluetoveriensa tukea. Kaikki muut puolueet ryhmittyivät täysin yhtenäisinä Finnpulpin taakse ja torjuivat aloitteen. Kuntalaisaloitteen ja Kallaveden puolesta äänestämisestä täytyy nostaa hattua niille poliitikoillemme, joilla oli suuruutta tarkistaa aiempaa kantaansa. Ryhdikäs toiminta Finnpulpia vastustaen on varmasti nostanut Vihreiden arvostusta Finnpulpin vastustajien parissa.

Finnpulp-hanke panelistien puitavana syksyn 2018 paneelissa

Kuopion Vihreiden järjestämä paneelikeskustelu, 1.11.2018, aiheena tietenkin Finnpulp-hanke. Vasemmalta panelistit Pertti Vehreävesa, Petri Nieminen, Krista Mikkonen, Heidi Hautala, Risto Ihantola ja juontaja Aapo Halme.

 

Finnpulp-hanke heitti henkensä muttei suostunut hautaan

Loppuvuodesta 2019 sitten saatiin suuri ilouutinen. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Finnpulpin ympäristöluvan. Päätöksessä käytännössä todettiin, että tehdas tulisi heikentämään Kallaveden tilaa tavalla, joka on laiton. Äkkiä tehtaan vääjäämättömältä näyttänyt varjo väistyikin hieman sivummalle Kuopion yltä. Tosin Finnpulp Oy:n itsensä mukaan ei kokonaan, ei lopullisesti. Joka tapauksessa valitusten kanssa työskennelleille tahoille kuuluu suuri kiitos.

Ympäristöluvan kaatumisen olisi pitänyt kaataa koko Finnpulp-hanke. Hankkeesta on kuitenkin tullut omituinen elävä kuollut. Finnpulp Oy on lupaillut ilmoittaa uusista suunnitelmistaan ja hakea uutta ympäristölupaa. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut. Vaikuttaa siltä, että toisaalta kannattava ja toisaalta laillinen, Kallavettä pilaamaton tehdas on mahdoton yhtälö. Tämän lienevät ymmärtänet myös hankkeeseen kosiskeltavat potentiaaliset rahoittajat. Finnpulp ei näyttäydy hankkeena, johon lähtemällä pääsisi joskus tekemään voittoa. Varovasti arvioiden näyttää siltä, että hanke ei käytännössä toteudu, ellei ihmeitä tapahdu. Ja hyvä niin.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta ja kaupunginhallitus hyväksyivät lokakuussa 2020 esisopimuksen Sorsasalon tontin uudelleen vuokraamisesta Finnpulp-hankkeelle. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun ympäristölupa oli tullut oikeuden eväämäksi ja Finnpulp-laiva käytännössä karahtanut kovin pysyvän oloisesti karille. Päätöksen käsittämättömyyttä lisää vielä se, ettei sopimuksessa Finnpulpilta vaadita vuokranmaksua kaupungille vaiheista, joissa tehdashanketta vielä valmistellaan. Eli suuri ja arvokas tontti on annettu ilmaiseksi hankkeelle joka tuskin tulee toteutumaan. Kaupunki kaataa vuokrasopimuksella rahaa kankkulan kaivoon. Minulla kyllä olisi ideoita paremmiksi rahankäyttökohteiksi kuin pystyyn kuolleen tehdashankkeen tekohengitys. Ylpeänä voin todeta, että Vihreiden edustajat kummassakin toimielimessä vastustivat vuokrasopimuksen uusimista, kun taas kaikki muiden puolueiden edustajat olivat sopuleina edistämässä edelleen tätä hulluutta. Kuvaannollisesti tarjottiin ilmaiset sähköt maailman suurimpaan hengityskoneeseen, jonka potilas tuskin siitä enää tokenee.

 

Vedettäisiinkö jo hengityskoneen töpseli irti?

On täysin absurdia, että valtuuston enemmistö ja Savon sanomat ottavat Finnpulp-hankkeen edelleen todesta. Missä muodossa se hanke edes voisi toteutua? Tämä on täysi arvoitus. Aiempaan hakemukseen liittyi vaara eteläisen Kallaveden vesien pilaantumisesta niin että jatkossa kaloja olisi vähän ja levää paljon. Vesi haisisi. Kuopion vedenotto vaarantuisi. Hakkuumäärät nousisivat, mikä nostaisi ilmastopäästöjämme aikana, jolloin päästöjä on leikattava. Ja sitä puuta tehtaalle toimittamaan tarvittaisiin ikävä rekkaralli. Mahtaako Finnpulp-hanke joskus pystyä luomaan uuden konkreettisen suunnitelman, mitä sen toiminta jatkossa olisi? Olisiko se hieman kevennetty versio aiemmasta hakemuksesta ilman olennaisia muutoksia? Pilataan edelleen, mutta pilataan parin pisaran verran vähemmän? Vaihtoehdot ovat vähissä. Kallaveteen kohdistuu jo nyt liiallinen kuormitus, eikä järvellä ole varastossa yhtään ylimääräistä sietokykyä. Kuopiosta vesistön latvoille päin sijaitsevat maatilat eivät katoa. Samoin toimintaansa jatkaa Lehtoniemen jätevedenpuhdistamo. Finnpulpin tontin naapurin Mondi Powerflute ei sekään ole lopettamassa Kallaveden kuorimittamista tehdäkseen tilaa Finnpulpin päästöille. Päinvastoin, Mondi Powerflute ilmoitti juuri laajentavansa toimintaansa ympäristölupansa sallimaan maksimiin asti.

Aarni taiteilee pienellä freestykajakilla kajakin perä upoksissa

Freestylemelontatemppujen harjoittelu on minulle rakas tapa nauttia Kallavedestä.

 

Kallavesi on upea järvi. Vaikka itse melon mieluiten koskessa, tulee myös Kallavedellä melottua aktiivisesti. Teen sitä sekä melontakursseja vetäessäni että sileän veden freestylemelontatemppuja ilokseni harjoitellessani. Tämän linkin takaa löytyy kirjoitukseni, jossa käyn tarkemmin läpi toimintaani itselleni rakkaassa yhteisössä, Kallan Melojissa. Melojana sisintäni raastaa ajatus, että Kallavettämme turmeltaisiin Finnpulpin päästöillä. Tunnen Kallaveden arvon. Tästä järvestä on mahdollista nauttia niin monilla tavoin. Meloen, soutaen, purjehtien, veneillen, uiden, sukeltaen, kalastaen ja niin edelleen. Se mahdollisuus on säilytettävä kaikissa Kuopion osissa asuvien ihmisten ilona, ei vain Finnpulpin purkuputkesta vesistön yläjuoksulle päin.

Kuinka kauan kilpailevat puolueemme ovat valmiita pitämään Finnpulp-hankkeen hengityskoneessa? Aiotaanko odottaa, että Finnpulp ei kahden vuoden määräajassa uudesta esisopimuksesta saa haettua uutta ympäristölupaa? Vai riittääkö hankkeen kannattajien kärsivällisyys vielä pidemmälle? Kenties jossain valmistelussa kaavaillaan jo Finnpulpille jatkoaikaa uudella esisopimuksella pidempää ympäristöluvan valmistelua varten. Tontti Sorsasalossa on tyhjän panttina ja rahaa tuottamatta. Minä haluan taistella Kuopion valtuustossa sen puolesta, että Finnpulp-hankkeen hengityskoneesta vedetään johdot irti. Koko kaava pitäisi laittaa uusiksi, tai mahdollisesti etsiä kaavan mukaisia pienempiä teollisuusyrityksiä tonttia käyttämään. Jahka minut Kuopion valtuustoon kevään vaaleissa valitaan, aion jatkaa taistelua yhdessä vihreiden ystävieni kanssa. Ja toivon totisesti, että niitä ystäviä alkaa löytyä muistakin puolueista. Haluan myös parannuksia päätösasioiden valmistelun avoimuuteen. Pitkä salainen valmistelu ja tämän jälkeen mahdollisimman vähällä keskustella läpi runnottu kaava eivät edusta hyvää hallintokulttuuria. Kuntalaisten on tiedettävä, mitä on tapahtumassa ja milloin. Valtuutettujen on päätöksiä tehdessään ymmärrettävä eri vaihtoehtojen merkitys.

 

**

Sittemmin olen palannut palannut Finnpulp aiheeseen tässä kirjoituksessa. Kyseisessä kirjoituksessa analysoin, miksi Finnpulp-yhtiö vaati toukokuun 2021 lopussa korkeimmalta hallinto-oikeudelta purku ympäristölupansa kaataneelle päätökselle. Edessä näyttää olevan loppupeli, jossa Finnpulp-hankkeesta käydään vielä poliittista vääntöä Kuopion valtuustossa. Sen loppupelin tulokseen tahdon vaikuttaa.